Dokumenter

Lukke

Utsnittet - Esse est percipi

En scenisk suite over ti etapper av Tore Vagn Lid

Del av teatersuiten "To be continued..." (episod 1)

Treet som faller i skogen

Denne episoden fra teaterføljetongen "To be continued", kretser i stafettbevegelse rundt problemstillingen utsnittet: Hva passer inn og hva faller utenfor utsnittet , ikke bare i tv-medial forstand - men mer generelt.

Hvor:

Den National Scene / BIT-Teatergarasjen

Når:

Vår 2005

Billetter:

Billett

Av:

Manus, konsept & Regi: Tore Vagn Lid, Lyd: Thorolf Thuestad (BEK), Video: Kyrre Bjørkås & Rune Andreassen

Med:

Theorbe: Njål Vindenes - Sceneaktører: Tor Christian. F. Bleikli, Silje Breivik, Arild Vestre - Sangere: Sunniva Olsen, Lars Ivar Nordahl & Trond Strand

Over ti etapper søkes det langs "den høflige terrorens" strategiske akser: Hva er det mulig, og hva er det ikke-mulig å si i et talkshow, eller for den saks skyld på en teaterscene? Hvilket språk, hvilke resonnementer overlever ikke ratingens tidssensur, og hvor settes grensene for hvor intimt intimintervjuet kan bli?

Scenisk Suite etter hoffkomponisten Robert De Visée

Jeg vil tro at de fleste som leser disse setningene nettopp har vandret opp teatrets smale trappesatser for å se et stykke teater - og det med rette. Likevel er det det å si til denne andre episoden, at den kanskje vel så mye er et stykke som må høres; en liten teatral konsert, skrevet som en duett mellom musikken i teateret og teateret i musikken. Derfor synger forestillingen like mye som den snakker og lytter like mye som den viser. Utsnittet - Esse est percipi er på denne måten – kunne man kanskje si - et teater med liten t, samtidig som den er en konsert med liten k: Et kortfattet og reflekterende mellomspill mellom Walk Cat, Walks (første episodes)støyende kulturindustri og siste episodes (Hverken offer eller bøddel)langt mørkere grunntone.

Når jeg for denne andre episoden har valgt å gjøre barokkens musikalske suite-form til teaterform, i en dialogisk stafett mellom theorbe (basslutt), barokkgitar, skuespillere, sangere og høytalere, gjøres dette ut fra en og samme motivasjon: En liten suite fra Robert dee Viseè - hoffkomponist hos Ludvig "Solkongen" - eksisterer den egentlig under trykket fra en klassisk musikkindustris senromantiske og storslagne klangideal? Den spinkle instrumentklangen, de små og forsiktige dansesatsene med sine klare formale og retoriske regler, hvor det nettopp ikke fortelles en stor- men flere små historier - har den lenger noe å formidle?

Ved å gjøre den sceniske episoden like mye til en stillferdig konsert - er håpet å la disse stemmene igjen (om enn bare for en stakket stund) komme til orde. Slik settes de i sammenheng med ‘dokumenter’ eller spor fra andre glemte (eller aktivt skjulte?) deler av en nær – men stadig fjernere forhistorie,- fra velferdsstatens gamle logoer til super-8 filmens flimrende og tapte fargenyanser. Det vinkes fra et falmende 70-tall, og i himmelen venter pub-quizet.(T.V.Lid)

Co-produsenter:

BIT-Teatergarasjen

Støttet av:

Aktuelt

Jun. 2017

Premiere på Highway Hypnosis 27.06.2017

MELLOM ROM

-Innledende øvelse

Gjennom veggene på et hotellrom

-lave stemmer, plutselige dunk, skrik, stillhet, mer stillhet, latter. Elsker de hverandre der inne? Slår de? Hva gjør de, hvem er de og hva er de? 

Gjennom veggene på et annet hotellrom (n aborommet?)

-en pianist øver. Om og om igjen. Puccinis ufullendte opera, Turandot.  Den eventyrlige, mange vil nok si mislykkede operaen. Den om isprinsessen, prinsen og slavinnen. Den som sluttet uten slutt fordi komponisten døde, eller fordi han døde fordi historien ikke gikk opp og det hele ble umulig. Hvorfor spiller han akkurat den i kveld? Hvem snakker han med? Er han egentlig alene der inne? Hva øver han til? Og hvor lenge skal han plage naboen sin med dette? 

Den som har bodd litt på...

Les mer...

Twitterfeed

Blogfeeds

Kontakt

Oct. 2016

Kontakt

E-post:
transiteatret [at] gmail.com

Produsent / Dgl.led.: Tor Christian F Bleikli

Tlf: (+47) 41 30 29 40 / epost: torcfb [at] gmail [punktum]com 

Kunstnerisk leder. : Tore Vagn Lid

Tlf: (+47) 928 19 654 /e-post: torevagn(at)gmail.com

Postadresse :
Transiteatret-Bergen
postboks 1189
5811 Bergen

Besøksadresse :
Hordaland Kunstsenter
Klosteret 17
5005 Bergen