Dokumenter

Lukke

Fatzer av Bertolt Brecht

(Re)konstruert av Tore Vagn Lid

Anført og motivert av lederen Johann Fatzer, har et lite "team" på fire desertert fra en desperat og tapende frontlinje. Fra sitt alt for trange skjulested venter de på en sosialistisk omveldtning. Forløsningen lar vente på seg, politisk kamp blir til eksistenskapmp, og ventingen til en kamp om livet.

og fra nå av

 og i lang tid 

vil det ikke finnes noen seier mer i deres verden.

bare beseirede

(johann f)

Hvor:

Festspillene i Bergen 2012 - Logen Teater

Når:

Premiere 25.05.12, Forestillinger Nationaltheatret 6. og 7. desember

Billetter:

Billett

Av:

TORE VAGN LID (re)constrution, director, concept, translation
KYRRE BJØRKÅS/GUNHILD MATHEA OLAUSSEN/TORE VAGN LID Scenografi, LINN THERESE MICHELSEN kostymer, GRO ESPEDAL korleder, THOROLF THUESTAD lyd, MARKUS GRANQVIST lys, KRISTIAN PEDERSEN animasjoner, CARO LÔVITZ dramaturgisk assistent (tekst), ØYSTEIN NESHEIM scenografi assistent, LEO PRESTON lys assistent, MARI SOFIE ANDREASSEN produsent

Med:

På Scenen: EINDRIDE EIDSVOLD, Fatzer, ØYSTEIN MARTINSEN, Koch, TOR CHR. F. BLEIKLI, Busching, PER BOGSTAD GULLIKSEN, Keuner, HANNE DIESERUD, Therese

 Kororkester: INGVILD ESPEDAL, HILDE ANNINE HASSELBERG, STIAN ØKLAND, JOHANNES AADLAND, HILD CECILIE VANG, SOLVEIG FOLDNES DYBSLAND  Klaver: OLIVERA MARINKOVICH, MARITA KJETLAND RABBEN

Transiteatret-Bergen står i 2012 foran en av sine absolutt største satsninger på flere år: Re-konstruksjonen og den nordiske uroppførelsen av Bertolt Brechts myteomspunnede "Fatzer-Kompleks." Versjonen som vi nå sitter med, er forberedt og arbeidet intensivt med over flere år, og vil i praksis fremstå som et helt nytt stykke(!) av Bertolt Brecht når det i 2012 får sin premiere under Festspillene i Bergen.

 Bertolt Brecht beskrev sine nedtegnelser om «egoisten Johann Fatzer» som noe av det fineste han hadde skapt, men han ble aldri ferdig. Brecht etterlot seg nesten 500 sider med sceniske utkast, korpartier og tekst som handler om hvordan jakten på individuell nytelse truer samhandling og solidaritet. En av Brechts mest brutale og potente skisser, skapt i en eksistensiell brytningstid mellom politisk forpliktelse og individuell selvrealisering, mellom nytelse og ansvar, seksualitet og solidaritet.

Historien, eller snarere historiene om "egoisten Johann Fatzers undergang" er i utgangspunktet lagt til slutten av første verdenskrig. Anført og motivert av lederen Johann Fatzer, har et lite "team" på fire desertert fra en desperat og tapende frontlinje. Fra sitt alt for trange skjulested venter de på en sosialistisk omveldtning. Forløsningen lar vente på seg, politisk kamp blir til eksistenskapmp, og ventingen til en kamp om livet.

Ved siden av en rekke andre kritikerroste prosjekter gjennom Tt-Bs over 12 år lange virke, vil dette være tredje gangen Tt-B gir seg i kast med de ukjente sidene av Brechts forfatterskap. De to første forsøkene utmerket seg med en invitasjon - som første norske teaterprosjekt noensinne - til Salzburg Festspillene med Die Massnahme, og med Mann=Mann gikk Heddaprisen til Transiteatret-Bergen.

"Fatzer" har urpremiere under Festspillene i Bergen Fredag 25. mai 2012 kl 1930, Logen Teater

Forestillinger under Festspillene:

Lørdag 26.05 kl 1930

Søndag 27.05 kl 1800

Mandag 28.05. kl 1930

Tirsdag 29.05 kl 1930

Onsdag 30.05 kl 1930

Forestillinger Nationaltheatret,

Torsdag 6. desember kl 2000

Fredag 7. desember kl 2000

Medvirkende:

Tore Vagn Lid (re)konstruksjon, regi, konsept & oversettelse

Visuell design/scneografi: Kyrre Bjørkås, Gunnhild Olaussen & Tore Vagn Lid - Koransvarlig: Gro Espedal - Lyd: Thorolf Thuestad m.fl - Lys: Markus Granqvist - Dramatrugisk assistent: Caro Lövits - Produsent: Mari Sofie Andreassen - Informasjons ass.: Ragnhild Gjefsen - Regi ass: Sara Bruteig Olsen - Scenografi ass./teknisk koordinering: Øystein Nesheim - Lysteknisk koordinator: Leo Preston m.fl

På Scenen: Eindride Eidsvold (Johann Fatzer), Øystein Martinsen (Georg Koch), Tor Christian F. Bleikli (Karl Büsching) m.fl.

 

Teaterforlag: Nordiska ApS – København

Co-produsenter:

   

 

PRODUSERT AV TRANSITEATRET-BERGEN I EN SAMPRODUKSJON MED FESTSPILLENE I BERGEN, NATIONALTHEATRET, ROGALAND TEATER, ARTS PRINTING HOUSE – VILNIUS

Støttet av:

 

http://fatzer.blog.com

by TOREVAGN on FEBUARY 7, 2014 in

- siste del av gårsdagens foredrag: når teatret åpner vinduer; erfaringer med sørgespilltriologien

Teatret har en naturlig higen mot det individuelle og det private. Slik har det vært siden vi for mer enn hundre år siden kunne titte rett inn i det Gablerske hjem. Ingenting tyder på at denne interessen for det private og det unike har blitt mindre, snarere tvert om. Det som er like sikkert er at disse nye europeiske tragediene vil komme til å presse fram helt nye drama, helt nye konflikter. Faren i å møte det nye med det gamle ligger kan hende i at vi da også kan reprodusere forestillinger som nettopp bommer på samtiden; på samtidens drama. Men faren går også hånd i hånd med dem som frem for alt ønsker å se det private i det som er felles, dyrke det unike i det som er delt, som ønsker å fremelske det enkeltstående og avsluttede i det som akkurat er i ferd med å bli en bølge av tragiske hendelser.

Aktuelt

Jun. 2017

Premiere på Highway Hypnosis 27.06.2017

MELLOM ROM

-Innledende øvelse

Gjennom veggene på et hotellrom

-lave stemmer, plutselige dunk, skrik, stillhet, mer stillhet, latter. Elsker de hverandre der inne? Slår de? Hva gjør de, hvem er de og hva er de? 

Gjennom veggene på et annet hotellrom (n aborommet?)

-en pianist øver. Om og om igjen. Puccinis ufullendte opera, Turandot.  Den eventyrlige, mange vil nok si mislykkede operaen. Den om isprinsessen, prinsen og slavinnen. Den som sluttet uten slutt fordi komponisten døde, eller fordi han døde fordi historien ikke gikk opp og det hele ble umulig. Hvorfor spiller han akkurat den i kveld? Hvem snakker han med? Er han egentlig alene der inne? Hva øver han til? Og hvor lenge skal han plage naboen sin med dette? 

Den som har bodd litt på...

Les mer...

Twitterfeed

Blogfeeds

Kontakt

Oct. 2016

Kontakt

E-post:
transiteatret [at] gmail.com

Produsent / Dgl.led.: Tor Christian F Bleikli

Tlf: (+47) 41 30 29 40 / epost: torcfb [at] gmail [punktum]com 

Kunstnerisk leder. : Tore Vagn Lid

Tlf: (+47) 928 19 654 /e-post: torevagn(at)gmail.com

Postadresse :
Transiteatret-Bergen
postboks 1189
5811 Bergen

Besøksadresse :
Hordaland Kunstsenter
Klosteret 17
5005 Bergen