Dokumenter

Lukke

Highway Hypnosis

«Highway Hypnosis» er arbeidstittelen på et konsept av Tore Vagn Lid. Prosjektet utvikles i et formalisert samarbeid mellom Transiteatret-Bergen, Kunsthøgskolen i Oslo (Teaterhøgskolen) og Prosjektprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid ("Kunnskaper og ferdigheter for et postdramatisk teater»). «Highway Hypnosis» utvikles over tid, med flere stasjoner/utviklingsfaser både innenfor og utenfor KHIO i løpet av 2015 og 2016 Planlagt premiere er i 2017.

Hvor:

Når:

June 27th 2017

Billetter:

Billett

Av:

Tore Vagn Lid

Med:

Transiteatret-Bergen

HIGHWAY HYPNOSIS - ELLER «SLEEPING WITH YOUR EYES WIDE OPEN» 

"a mental state in which a person can drive a truck or automobile great distances, responding to external events in the expected manner with no recollection of having consciously done so. (..)

I «Highway Hypnosis» ligger konseptet allerede i ordet, fordekt som en mistanke:
For «Highway Hypnosis» er ingen gyldig diagnose, ingen skole-medisinsk term. Derimot forsøker det å fange opp et slags syndrom, og et syndrom er på sett og vis en mistanke. Nemlig mistanken om at det å bevege seg hurtig, rett fram og over langt tid — for eksempel i en bil, i time etter time langs en rett, endeløs strekning — til slutt vil kunne skape en helt særegen, transelignende tilstand; en tilstand av våken drøm. Å komme inn i en slik tilstand, bak rattet, «sleeping with your eyes open» på en Highway, i 100 km i timen, er nødvendigvis livsfarlig. For når den drømmende styrer, hvem- og hva er det da egentlig som styrer? Derfor er «Highway Hypnosis» også en tilstand, en erfaring i grensesnittet mellom liv og død, mellom det å være fortsatt, og det å ikke være lenger.

• teateret som hypnotisør
Så hva er teaterets «Highway Hypnosis»? Finnes den? Når slår den inn, hos hvem og hvorfor? Kan motorveiens hypnotiske farts-blindhet realiseres i teateret? I så fall, i hvilket teater? Hvordan? Mistanken min går i retning av et ja. Og for meg er det denne mistanken som begrunner dette konseptet som et scenisk konsept; nemlig forestillingen om teateret som hypnotisør. Og med det mener jeg: skuespilleren som hypnotisør, rommet som hypnotisør, teksten som hypnotisør, filmen og videoen som hypnotisør, musikken som hypnotisør, bevegelsene og klærne som hypnotisører, lyset som hypnotisør.

• så hvor mange sitter det i bilen?
Samtidig hviler dette konseptet i tanken om «Highway Hypnosis» som en analogi, hvor et fenomen eller syndrom — som første gang ble oppdaget på amerikanske motorveier på 1920tallet — flyttes ut av psykologien. Slik overføres «Highway Hypnosis» fra den ensomme sjåføren som raser av sted på motorveien, og til en familie, et samfunn, en by, et land, en verdensdel, kanskje til og med en hel verden som gjør det samme; som blindet av sin egen fart, sin egen bevegelse, sin egen regelmessighet, sitter der med vidåpne, stirrende øyner, mens de sover. Og ingen kan si når eller om de noensinne kommer til å våkne.

tore vagn lid

Co-produsenter:

Støttet av:

http://etudes.khio.no

by IDA BLIXT TEIGE on JUNE 19, 2017 in HIGHWAY HYPNOSISNYHETER / NEWS

Highway hypnosis har premiere 27. juni 2017 under Festpillene i Nord-Norge! 

STED:   Lillesalen, Harstad Kulturhus

TID:      20:00 og 23:00 (27.06-17)

Kjøp billetter HER

Tilstand av våken drøm
I ordene Highway Hypnosis gjemmer det seg ingen vanlig medisinsk diagnose, men et «syndrom» eller mistanke: Nemlig mistanken om at det å bevege seg hurtig, rett fram og over langt tid — for eksempel i en bil langs en endeløs strekning — til slutt vil kunne skape en tilstand av våken drøm. Å komme inn i en slik transe-lignende tilstand, «sleeping with your eyes open» på en Highway, er selvsagt livsfarlig. For når den drømmende sitter bak rattet, hvem – og hva er det da egentlig som styrer?

Teatret som hypnotisør
Hva er da teateret – og teaterrommets «Highway Hypnosis»? Finnes den? Når slår den inn? Kan motorveiens hypnotiske fartsblindhet realiseres i teateret? I så fall, i hvilket teater?

Samfunn i transetilstand
Og kan Highway Hypnosis som fenomen ramme flere enn én ensom sjåfør, ett isolert individ? Kanskje kan den også være et syndrom for en by, et land, en verdensdel, ja-  en hel verden, som blindet av sin egen fart, sin egen bevegelse, sin egen regelmessige rutine, sitter med vidåpne, stirrende øyner, mens de sover. Og ingen vil kunne si når eller om de noensinne kommer til å våkne.

Medvirkende: 

Tore Vagn Lid Regi og audiovisuelt konsept

Birk Nygaard Lys og video-installasjoner

Mathias Grønsdal Lydteknikk

Mathilda Søderling Kostymer

Torleif Torgersen Klaver

Morten Skage Bass

Tor Christian Bleikli Produsent og skuespiller

Mari Lotherington Scenograf

Jan Nedbal Lyd

Thore Lindhardt Garberg Film
Highway Hypnosis» er produsert av Transiteatret-Bergen og utviklet i et formalisert samarbeid mellom Transiteatret-Bergen, Prosjektprogram for kunstnerisk utvikling, Kunsthøgskolen i Oslo og Dramatikkens Hus.

Støttet av Norsk Kulturråd, Bergen Kommune og Hordaland Fylkeskommune

 

 

For mer informasjon se:

Festspillene i Nord-Norge

Transiteatret-Bergen

Aktuelt

Jan. 2017

U-DUB - Landmark 15. Februar

Om U-DUB
Unntakstilstanden beskriver situasjoner hvor normale lover og regler er satt ut av spill, gjerne forårsaket av en plutselig katastrofe eller en uventet hendelse. Med unntakstilstanden tilspisses altså en situasjon hvor valg må tas og begrunnes av hver og en - uavhengig av tidligere normer og regler. Unntakstilstandens dramaturgi river dermed bort sikkerhetsnettet og ansvarliggjør hver enkelt. «Fornuftig er den som unngår unntakstilstanden», skrev en kjent filosof. Men hva om unntakstilstanden nettopp ikke kan unngås?

Mottaker av "Bergensprisen 2015 - Årets Scenekunst"

Kl 21:30 -22:30 U-DUB

Kl 23:30 -00:30 U-DUB (Soarè)


Billetter i døren

Normalpris: kr 220

Student / Honnør /Arbeidsledig: Kr 150

Gruppepris: 9 personer 150 (Bestilling...

Les mer...

Twitterfeed

Blogfeeds

Kontakt

Oct. 2016

Kontakt

E-post:
transiteatret [at] gmail.com

Produsent / Dgl.led.: Tor Christian F Bleikli

Tlf: (+47) 41 30 29 40 / epost: torcfb [at] gmail [punktum]com 

Kunstnerisk leder. : Tore Vagn Lid

Tlf: (+47) 928 19 654 /e-post: torevagn(at)gmail.com

Postadresse :
Transiteatret-Bergen
postboks 1189
5811 Bergen

Besøksadresse :
Hordaland Kunstsenter
Klosteret 17
5005 Bergen